RECEPTY ADVENI

Bílý chléb z automatické pekárny

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Bílý chléb z automatické pekárny
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Jana Fialková

Autor receptu

V jednoduchosti je síla.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Jsou jich stovky a stovky druhů, každý národ má ten svůj. Ale pro všechny křesťany bez rozdílu představuje základ lidských potřeb, o něj prosí ve všech jazycích Boha ve své nejznámější modlitbě: „Chléb náš vezdejší dej nám dnes.“ Všichni Slované si porozumí, pokud jde o chléb. Chlieb, chléb, chleb, hleb, хлеб, хліб, хляб, леб, … Stejně tak Románi. Pan, pane, pain, pão, pâine, ... A Germáni též. Brot, brout, broyt, brood, bread, bröd, brød, brauð, ... A jak jsme na tom s „chlebovým názvoslovím” v samotné češtině? Že vnější propečená část na povrchu chleba se nazývá kůrka a vnitřní pórovitá část střídka, většinou víme. Ukrojený plátek chleba je krajíc nebo skýva. První a poslední odkrojek chleba se nazývá patka či skrojek, druhý a předposlední krajíc zápatčí. No a na šikmo ukrojený plátek na jedné straně zakrojený do střídky je sirotek (nespisovně škramfulec). Mít dobrý chleba je štěstí a radost. Tak pokud vás něco tíží, upečte třeba chleba, žal se krásně vstřebá. To je známá pravda. A začněte s tím hned teď! Podle tohoto našeho receptu vykouzlíte krásný bílý nadýchaný pecen.

Do mísící nádoby nalijeme vodu.

Přisypeme směs a sůl.

Uprostřed směsi utvoříme důlek, do kterého přidáme sušené nebo čerstvé droždí.

Pečeme na krátký program cca 2 hodiny a 10 minut.

Pozor, nelekněte se, pokud se Vám bude těsto jevit příliš husté.

Zkuste upéct bílý chléb i v klasické troubě.

Foto: Jana Fialková
  • recept Bílý chléb z automatické pekárny