RECEPTY ADVENI

Bezlepkové věnečky strýce Alojze

Bez lepku Bez sóji

Bezlepkové věnečky strýce Alojze
Čiroková mouka 250 g
Hlavní přísada
Čiroková mouka 250 g
Kašulka

Autor receptu

Věří, že cesta ke zdraví vede přes vysokonutriční protizánětlivou stravu. Najdete u ní recepty bez lepku, občas bez mléka či vajec a spoustu povídání nejen o histaminové intoleranci.

Ingredience

Těsto

Pudinkový krém

Slaný karamelový krém

Poleva

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Věnečky patří mezi tradiční české cukroví, na které si každý z nás jistě vzpomene. Mne k tomuto receptu inspiroval můj úžasný strýc, který mi na jednu návštěvu přichystal bezlepkové věnečky. Použil na ně pohankovou a kukuřičnou mouku. A tak jsem si říkala, že na jeho počest zkusím vyrobit bezlepkové hrnečky, které budou z protizánětlivých přirozeně bezlepkových mouk – čirokové a pohankové. Musím říct, že nikdo nepoznal, že jsou bezlepkové a všichni si moc pochutnali.

Připravíme odpalované těsto. Vodu svaříme s máslem, jakmile začne směs vařit, vmícháme mouky smíchané se špetkou soli a „vařím“ do spojení těsta, dokud se nezačne odlepovat od hrnce a nebude se krásně lesknout. Vznikne nám „knedlík“, který přesuneme do mísy a necháme vychladnout.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Do zchladlého základu vmícháme vejce jedno po druhém, další přidáváme až po zapracování prvního. Vznikne nám lepivé těsto, které půjde naplnit do cukrářského sáčku. Na plech vyložený papírem na pečený tvarujeme věnečky, případně můžeme dělat s plnou výplní. Dáme do trouby péct na 18 minut nebo méně do růžova, prvních 10 minut vůbec troubu neotevíráme!

Necháme vychladnout a pak opatrně rozkrájíme. Těsto bude trochu křehčí, pracujte opatrně. Připravíme s krém. Můžete klidně připravit klasický žloutkový, já jsem použila hustší pudinkový krém našlehaný s trochou másla. Věnečky ozdobte polevou (nemusíte, stačí třeba lehce pocukrovat) a nechte pár hodin odležet v lednici. Dobrou chuť.

Poznámka

A jeden tip, kdybyste se třeba chystali dělat věnečky na oslavu. Velmi zajímavý je také slaný karamelový krém, kde pak ideálně můžete použít hořkou kakaovou polevu.

Půlku másla nechte rozpustit v hrnci, jakmile začne probublávat, vmíchejte cukr a sůl a velmi intenzivně míchejte, dokud nezačne hmota houstnout a lehce tmavnout (podle hrnce, ale míchejte alespoň 2 minuty), poté vlijte smetanu a míchejte do varu, kdy krém opět zhoustne. Odstavte a nechte vychladnout. Do vychladlé hmoty zašlehejte zbytek másla a nechte v lednici chvíli ztuhnout. Krém bude díky máslu hodně tuhý, takže je vhodný třeba na zdobení. Sladko-slaná chuť dodá věnečkům zajímavý nádech.