RECEPTY ADVENI

Banánový chléb

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Banánový chléb
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI 750 g
Alexandra Brunnerová

Autor receptu

Ráda objevuje nové a neobvyklé suroviny a zkouší, jak se dají použít ve vaření a pečení bez lepku. Vaří a peče po víc než čtyřicet let, z toho přes deset let bezlepkově.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Jednoznačně jeden z našich favoritů. Že vám exotické chutě nic neříkají? Nenechte se odradit, tenhle chlebík má lahodně nasládlou chuť a je úžasně vláčný. Navíc vám zaručeně zvedne náladu, banány totiž patří mezi přírodní antidepresiva. Kokosové „mléko“ v receptu skvěle zastoupí kravské mléko nebo smetanu a rum těsto krásně ovoní. Banán, kokos, rum … bum … kam se necháte unést touto pochoutkou?

Chléb můžete upéct jak v domácí pekárně, tak v klasické troubě. V klasické troubě lze níže popsaným způsobem snadno docílit pěkně křupavou kůrku.

Návod k přípravě v domácí pekárně

1. Do mísící nádoby nalijte kokosové „mléko“, perlivou vodu, rum.

2. Přidejte sůl.

3. Dále do nádoby přidejte rozmačkané banány.

4. Pak přisypte směs SIMPLY ADVENI.

5. Uprostřed směsi vytvořte důlek, do kterého nasypte sušené droždí.

6. Pečte na krátký program cca 2 hodiny (např. 2 hodiny a 10 minut). Není nutno péct na bezlepkový program, který je obvykle tří-hodinový. To je zbytečně dlouho, chléb by byl vysušený.

Návod k přípravě v klasické troubě

1. V míse důkladně smíchejte všechny „suché“ ingredience – tj. směs SIMPLY ADVENI, droždí, sůl a rozmačkané banány.

2. Přilijte kokosové „mléko“, perlivou vodu, rum a hněťte do hladka (cca 5 minut).

3. Těsto dejte do nádoby, ve které budete péct, a nechte vykynout v troubě předehřáté na 35–40 °C po dobu cca 45 minut.

4. Pečte cca 1 hodinu nejlépe takto:

• Troubu vytopíme na 250 °C, vložíme do ní vykynutý chléb a zároveň na dno trouby vhodíme kostky ledu – jeden plný hrnek (v troubě se vytvoří pára). Na 250 °C pečeme 15 minut.

• Pak teplotu stáhneme na 180 °C a dopékáme ještě cca 45 minut.

• 10 minut před koncem pečení můžeme troubu vyvětrat – otevřít a zase zavřít.