RECEPTY ADVENI

Bagely

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Bagely
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
La Teta

Autor receptu

Píše blog o bezlepkové kuchyni, ke které se dostala díky diagnoze celiakie u syna a manžela. Jejím cílem je ukázat lidem, že stravovat se bez lepku nemusí nutně znamenat odbývat se a hledat kompromis. I bezlepková kuchyně může mít téměř identickou chuť jako kuchyně klasická.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Bílé pečivo ve tvaru kroužků bývalo každodenním chlebem východoevropských Židů. Údajně ho vyvinula židovská komunita v polském Krakově na počátku 17. století. Jednalo se o židovskou variantu tradičního polského pečiva tzv. obvařanku. Stejně jako u obvařanku i těsto bagelu se nejdříve vloží na krátkou vodu do vroucí vody a vaří se (ovařuje). Teprve potom se peče. Díky tomu jsou bagely pružné a lesklé na povrchu a pevné a měkké uvnitř. Bagel má prstencovitý tvar a průměr zhruba 15 cm. Právě tvar oblounu umožňuje rovnoměrné propečení těsta. Dříve obchodníci otvorem uprostřed bagelu protáhli provázek, na který jich tak nevlékli velké množství, což bylo praktické jak pro přepravu, tak pro jejich vystavování ve výkladních skříních. Bagely bývají zdobeny makovými nebo sezamovými semínky, případně hrubou solí. Bagely jsou dnes velmi populární v USA, Kanadě a Velké Británii. Bagel a žervé představuje typickou snídani v New Yorku. Tak zkuste jednou místo našeho rohlíku namazat bagel. Buďte však opatrní, Wikipedie uvádí, že bagely jsou v New Yorku tak populární, že nehody při jejich krájení jsou hlavní příčinou návštěv na zdravotnické pohotovosti v neděli ráno!

Z výše uvedených ingrediencí připravíte 5 ks bagelů.

Ve troše vody rozmícháme droždí, lžičku cukru, poprášíme moukou, promícháme a necháme vzejít kvásek.

Poté smícháme Bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS (tzv. ZELENÁ), sůl, vodu, kvásek a mixérem s hnětacím hákem začneme zpracovávat na hladké těsto. V průběhu přiléváme olej a pokračujeme v hnětení.

Nádobu s těstem přetáhneme potravinovou fólií a vyčkáme, dokud těsto kynutím nezdvojnásobí objem.

Po vykynutí rozdělíme těsto na pět dílů, které propracujeme na pomoučené ploše. Z každého dílu vytvarujeme kouli, kterou zploštíme, a v jejím středu uděláme otvor. Vytvarujeme bagely.

Předehřejeme troubu na 240 °C a na spodní rošt umístíme plech s cca 1 litrem vody.

V hrnci přivedeme k varu 3 litry vody s dvěma lžícemi cukru a bagely postupně povaříme z každé strany po dobu cca 1,5 minuty.

Každý bagel po vytažení z vody necháme důkladně okapat a posypeme ho semínky (máku, sezamu, konopným semínkem).

Bagely vložíme na pekáči vyloženém pečícím papírem do trouby a pečeme do zezlátnutí.

Po vytažení z trouby necháme bagely vychladnout na mřížce. Krájíme až po vychládnutí a plníme dle chuti.

Foto: La Teta
  • recept Bagely
  • recept Bagely