RECEPTY ADVENI

Babiččiny máslové sušenky

Bez lepku Bez sóji

Babiččiny máslové sušenky
Bezlepková samokypřící směs na pečení BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs na pečení BISCUITS & COOKIES 750 g
Iva Vašátková

Autor receptu

Začala s bezlepkovým pečením před šesti lety, když byla jejímu vnukovi zjištěna celiakie. Tvůrčí babička přibrala k pečení i vnuka. Její cíl byl jasný – chtěla, aby se vnuk dokázal sám o sebe postarat, až dospěje. Až budete listovat recepty této kapitoly, zjistíte, že Iva své vzácné vědomosti předat skutečně umí. I na pohled složité a esteticky velmi efektní moučníky se podle jejího návodu totiž pečou jedna radost.

Ingredience

Případně též

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Do těchto sušenek jsem se zamilovala hned 3×! Poprvé, když jsem je uviděla jako příspěvek Ivy Vašátkové ve FB skupině Jureček a jiný bezlepek. Po druhé, když jsem je sama upekla a zjistila jsem, jak jsou výborné a jednoduché. A potřetí, když jsem viděla, jak chutnají synovi. Iva tento recept získala od své babičky a sušenky již od mládí pekla pro své dcery. Do bezlepkové podoby recept převedla v roce 2004 pro svého vnuka. Recept se stal v české bezlepkové komunitě brzy dobře známý. Když jsem se ptala zkušené kamarádky na tip na opravdu dobré sušenky, odpověď byla „Přece ty podle Ivy Vašátkové“. V roce 2019 Iva zkusila své proslulé sušenky ze Žluté Adveni a od té doby je peče už výhradě z této směsi. Zkuste to také, udělají vám radost, uvidíte.

Z výše uvedených surovin připravíme cca 1,10 kg sušenek.

Utřeme máslo, postupně k němu přidáme cukry a vejce.

Přisypeme Žlutou směs BISCUITS & COOKIES, ale zamícháme ji pouze ručně (tedy nikoliv robotem).

Vzniklé těsto necháme odpočinout v lednici 2 hodiny.

Vyválíme těsto a vykrajujeme oblíbené tvary. Ty klademe na plech vyložený pečícím papírem.

Pozor, pak vložíme plech do lednice a připravené tvary necháme cca 30 minut chladit. Takto zajistíme, že se nám následně při pečení neroztečou.

V horkovzdušné troubě pečeme na 170 °C cca 12 minut. (Pro dobu pečení vždy vezměte v potaz zkušenosti s vaší troubou.)

Po upečení je nutné nechat sušenky chladnout na pečícím papíře, aby ztuhly.

Výborná je i skořicová varianta – do Žluté směsi stačí přidat dle chuti skořici, nebo varianta kakaová, kdy 3–4 lžíce mouky nahradíme kakaem.

Také si můžeme pohrát s barvami. Červenou docílíme pomocí řepy, zelenou pomocí matcha čaje, ...

Foto: Adveni
  • recept Babiččiny máslové sušenky
  • recept Babiččiny máslové sušenky
  • recept Babiččiny máslové sušenky
  • recept Babiččiny máslové sušenky
  • recept Babiččiny máslové sušenky