Babiččiny máslové sušenky
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Případně též
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Do těchto sušenek jsem se zamilovala hned 3×! Poprvé, když jsem je uviděla jako příspěvek Ivy Vašátkové ve FB skupině Jureček a jiný bezlepek. Po druhé, když jsem je sama upekla a zjistila jsem, jak jsou výborné a jednoduché. A potřetí, když jsem viděla, jak chutnají synovi. Iva tento recept získala od své babičky a sušenky již od mládí pekla pro své dcery. Do bezlepkové podoby recept převedla v roce 2004 pro svého vnuka. Recept se stal v české bezlepkové komunitě brzy dobře známý. Když jsem se ptala zkušené kamarádky na tip na opravdu dobré sušenky, odpověď byla „Přece ty podle Ivy Vašátkové“. V roce 2019 Iva zkusila své proslulé sušenky ze Žluté Adveni a od té doby je peče už výhradě z této směsi. Zkuste to také, udělají vám radost, uvidíte.
Z výše uvedených surovin připravíme cca 1,10 kg sušenek.
Utřeme máslo, postupně k němu přidáme cukry a vejce.
Přisypeme Žlutou směs BISCUITS & COOKIES, ale zamícháme ji pouze ručně (tedy nikoliv robotem).
Vzniklé těsto necháme odpočinout v lednici 2 hodiny.
Vyválíme těsto a vykrajujeme oblíbené tvary. Ty klademe na plech vyložený pečícím papírem.
Pozor, pak vložíme plech do lednice a připravené tvary necháme cca 30 minut chladit. Takto zajistíme, že se nám následně při pečení neroztečou.
V horkovzdušné troubě pečeme na 170 °C cca 12 minut. (Pro dobu pečení vždy vezměte v potaz zkušenosti s vaší troubou.)
Po upečení je nutné nechat sušenky chladnout na pečícím papíře, aby ztuhly.
Výborná je i skořicová varianta – do Žluté směsi stačí přidat dle chuti skořici, nebo varianta kakaová, kdy 3–4 lžíce mouky nahradíme kakaem.
Také si můžeme pohrát s barvami. Červenou docílíme pomocí řepy, zelenou pomocí matcha čaje, ...