RECEPTY ADVENI

Avokádový chléb

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Avokádový chléb
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI 750 g
Alexandra Brunnerová

Autor receptu

Ráda objevuje nové a neobvyklé suroviny a zkouší, jak se dají použít ve vaření a pečení bez lepku. Vaří a peče po víc než čtyřicet let, z toho přes deset let bezlepkově.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Avokádo je u nás stále ještě trochu opomíjené. Většině z nás se v souvislosti s tímto ovocem vybaví maximálně avokádový dip „guacamole“. Přitom je to velká škoda. Avokádo je jednou z nejzdravějších potravin naší planety – obsahuje asi dvacítku nejrůznějších vitaminů a spoustu zdravého tuku. Právem je tedy řazeno k tzv. superpotravinám. Pokud nevíte, odkud začít, zkuste náš avokádový chléb – překvapí vás svou vyváženou chutí a díky sladké paprice má chléb i zajímavý barevný nádech…

Chléb můžete upéct jak v domácí pekárně, tak v klasické troubě. V klasické troubě lze níže popsaným způsobem snadno docílit pěkně křupavou kůrku.

Návod k přípravě v domácí pekárně

1. Do mísící nádoby nalijte „bublinkovou“ vodu.

2. Přidejte sůl, kmín, papriku, česnek. Zamíchejte.

3. Dále do nádoby dejte do hladka rozmixované avokádo.

4. Pak přisypte směs SIMPLY ADVENI.

5. Uprostřed směsi vytvořte důlek, do kterého nasypte sušené droždí.

6. Pečte na krátký program cca 2 hodiny (např. 2 hodiny a 10 minut). Není nutno péct na bezlepkový program, který je obvykle tří-hodinový. To je zbytečně dlouho, chléb by byl vysušený.

Návod k přípravě v klasické troubě

1. V míse důkladně smíchejte všechny „suché“ ingredience – tj. směs SIMPLY ADVENI, droždí, sůl, kmín, papriku, česnek a do hladka rozmixované avokádo.

2. Přilijte „bublinkovou“ vodu a hněťte do hladka (cca 5 minut).

3.Těsto dejte do nádoby, ve které budete péct, a nechte vykynout v troubě předehřáté na 35–40 °C po dobu cca 45 minut.

4. Pečte cca 1 hodinu nejlépe takto:

• Troubu vytopíme na 250 °C, vložíme do ní vykynutý chléb a zároveň vhodíme na dno trouby kostky ledu – jeden plný hrnek (v troubě se vytvoří pára). Na 250 °C pečeme 15 minut.

• Pak teplotu stáhneme na 180 °C a dopékáme ještě cca 45 minut.

• 10 minut před koncem pečení můžeme troubu vyvětrat – otevřít a zase zavřít.