RECEPTY ADVENI

Arašídový koláč s toffu, tvarohem, nebo sušenky?

Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Arašídový koláč s toffu, tvarohem, nebo sušenky?
Tapiokový škrob 250 g
Hlavní přísada
Tapiokový škrob 250 g
Radka Vrzalová

Autor receptu

Zkouším, kam až mě bezlepkové mouky „pustí“. Ráda přetvářím staré a zaprášené recepty mé prababičky do moderní a hlavně bezlepkové formy.

Ingredience

Těsto na koláč i sušenky

Náplň do sušenek a podklad do koláče

Toffu tvaroh do koláče

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Báječné těsto, ze kterého vykouzlíte koláč se skvělou náplní i sušenky, které se budou hodit třeba na Vánoce jako jeden druh bezlepkového a bezmléčného cukroví.

1. Troubu předehřejeme na 170 °C. V míse smícháme mouku, škrob, cukr, guar a prášek do pečiva, přidáme nastrouhaný tuk a vejce. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme 20 minut v lednici odpočinout.

2. Mezitím si připravíme náplň – toffu rozmačkáme např. vidličkou, přilijeme mléko, přidáme cukr, citrónovou šťávu a kůru, Tuzemák, vejce a pudinkový prášek. Vyšleháme mixérem v hladkou hmotu, kterou necháme chvilku odpočinout.

3. Vyválené těsto rozprostřeme do pečící nádoby vyložené pečícím papírem, vytvoříme vyšší okraje, pomažeme marmeládou a opatrně vlijeme toffu náplň. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 30 minut.

4. Po upečení necháme koláč vychladnout na mřížce a do druhého dne ho necháme na chladnějším místě. Nejlepší je druhý den nakrájený na malé kostičky.

Tip

Na sušenky si z těsta odštipujeme malé kousky, v rukou vyválíme kuličky, které zploštíme na placičku vysokou cca 1 cm, prstem do středu uděláme důlek, který plníme marmeládou, posypeme sekanými arašídy nebo plátky mandlí a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 15–20 minut.